MO15-1

Wil jij voetballen en ben je geboren in 2005, 2006 of 2007? Dan zijn we dringend op zoek naar jou! Kom eens langs op een training. We trainen op maandag en woensdag van 18.00-19.00 uur. Welkom!
Voor meer info: coach Ingrid of de jeugdcommissie van de club, zie contact informatie elders op de site.


het allerleukste meidenteam van Amsterdam!

Seizoen 2019-2020, wedstrijdverslagen van de coach

Zaterdag 7 maart 2020

Eindelijk weer eens een verslag….omdat we eindelijk weer eens konden gaan voetballen! Na een lange voorjaarsvakantie en afgelaste wedstrijd door de vele regen, staan we nu met een heerlijk zonnetje op onze bol te popelen om van start te gaan. We hebben er allemaal veel zin in!

Een blik op het klassement biedt nog niet veel inzicht, behalve dat we op alfabetische volgorde zijn gestart, wat bij ons sowieso in het nadeel werkt… De tegenstander inschatten vanaf papier of scherm lukt dan ook niet zo goed, vanwege de letter in het alfabet staan ze sowieso op voorsprong. We gaan het maar gewoon ondervinden en lekker voetballen.

Dat we er zin in hebben is vanaf het eerste moment wel duidelijk. Er wordt goed gevoetbald. Scherp op de bal en strakke passen. Toch is er nog niet direct een overwicht zichtbaar. De lengte van de tegenstanders imponeert toch enigszins en we worden hier en daar wel echt opzij gezet. Maar… we laten ons absoluut niet kennen. Winnen op formaat doen we niet, dus dan wordt de techniek belangrijker. En daar gaat het precies goed! Na zo’n 10 minuten spelen wordt het met een strakke bal 1-0. Dat is een fijne start. Al gaat het daarna redelijk gelijk op in het spel, toch wordt het niet persé spannend of dreigend. We moeten echt wel goed blijven voetballen en scherp zijn op wat er op het veld gebeurt, maar zorgen maken dat het kantelt hoeft niet. Iedereen loopt er lekker bij. Alert, in vorm en vol energie. Het is geen wedstrijd waar de goals en kansen om de oren vliegen, maar de mogelijkheden die zich voordoen benutten we. Zoals het volgende doelpunt dat vanuit de corner via een kopbal en de paal in de goal belandt. De schittering van de zon verblindt ons enigszins waardoor het niet goed waarneembaar was dat deze bal ook echt raak was. Als vanuit het publiek geroepen wordt dat we mogen juichen en de scheids de bal op de middenstip legt weten we het zeker. Het is 2-0. Niet lang daarna volgt het rustsignaal.

Altijd goed om de hoofden bij elkaar te steken tijdens de pauze. Wat houden we vast, wat zou beter kunnen. En blijf alert op die tegenstander. Die smeden tenslotte nu ook hun snode plannen voor de come back… Wij gaan onze plek in het veld wat meer opeisen is het plan. Dat aan de kant geduwd worden zijn we even zat. Verder lekker blijven voetballen, aangeven als je een wissel wenst en de teamspirit er in houden. Let’s go!

De tweede helft verloopt eigenlijk hetzelfde als de eerste. Dus dat we deze wedstrijd afsluiten met 4-0 is bijna logisch. De goals waren haast een kopie van de eerste twee. Ook weer een strak schot wat 3-0 maakte en vervolgens een rechstreekse uit de corner, waarbij weer enige twijfel rees of de bal er nu achter, naast of in zat. Het laatste dus en zo werd het 4-0. Was het een makkie? Dat niet zo zeer. Het ging zoals het is gegaan en dat was goed!

 

Zaterdag 25 januari 2020

Na de winterstop is dit vandaag de eerste wedstrijd voor ons team. Door de prachtige prestatie (de 2e plek!) in de najaarscompetitie zijn we gepromoveerd naar de 2e klasse. Het zal dan ook een pittig seizoen worden. Wat vele leermomenten op zal leveren, als we daarvoor open staan. Belangrijk dus om elke wedstrijd ontspannen en met open mind van start te gaan.

Vandaag mogen we tegen de kampioen uit de najaarscompetitie. Zij verloren slechts 1 wedstrijd vorig jaar… en dat was tegen ons! Ondanks alle sportiviteit, heerst er ook rivaliteit in de competitie, en eigenlijk is dat helemaal niet erg als de sportiviteit maar niet ontbreekt. Een breed grijnzende coach heet ons hartelijk welkom en vertelt ons echt uit te kijken naar deze wedstrijd, want, zo is zijn mening: een waardige tegenstander met grote klasse, goede voetbalsters en mooie technieken, waar hij er niet veel van trof tot nu toe. Toch leuk om te horen!

We gaan maar lekker voetballen. We rekenen ons nog niet rijk, want natuurlijk kennen ze nu ook onze sterke én zwakkere kanten.. en wij ook..

De druk zit er goed op aan beide kanten. En het is geen kwestie van rustig op gang komen. De scheids is alert en heeft het spel goed onder controle. Er wordt mooi en goed gevoetbald en zo blijft het aan twee kanten in evenwicht. Heel lang blijft het 0-0. Gelijk spel zou ook een overwinning zijn…
Maar het is nog te vroeg om daar van uit te kunnen gaan. De snelheid bij de tegen-spits is enorm, gelukkig hebben we achter de verdedigingslinie de keepster en gaat dat 3x goed, maar een aantal (overigens prachtige) aanvallen van de tegenstander doet de stand op 2-0 belanden. We laten ons niet uit het veld slaan, we krijgen de overhand terug en niet heel veel later staat het 2-2. Toch weet de ‘recht door zee’ spits van de tegenstander net voor rust de 3-2 te scoren.

We kunnen trots zijn op het spel tot nu toe. Veel ballen werden tegengehouden voor onze goal. Het is wel dreigend… liever spelen we voor het andere doel de duels uit. We weten inmiddels ook wie de grootste dreiging vormt. Ook merken we dat ons spel wat onstabiel wordt rondom het wisselen. En daar zit een dilemma vanaf de kantlijn. Je bent zo sterk als de zwakste schakel en ‘never change a winning team’ zijn makkelijk uitgesproken woorden en de veilige kant van de medaille. Toch moet je soms keuzes maken tegen je eigen gevoel in als coaches, we hebben tenslotte 16 meiden die willen spelen.

De start van de tweede helft heeft wat van het onstabiele karakter in zich. Aan beide kanten overigens. De spanning spat van het veld af als de kansen bij de tegenstander toenemen. Even verslapt de aandacht en dat komt ons duur te staan. Binnen vijf minuten 3 tegengoals.  Kans op uitval is nu groot. Hangende kopjes zijn vaak het gevolg, maar niet dit keer. Dat is al een mooi leerpunt!! Er komt vechtlust terug met als resultaat dat wij onze derde goal weten te maken. De sterkste schakel bij de tegenstander weten we op het verkeerde been te zetten en komt niet meer tot scoren. Maar ook onze topscoorster wordt direct scherp onder vuur genomen door de verdediging van de tegenstander. Daardoor ontstaat er op ander plekken in de voorhoede wel ruimte. Helaas belandt een aantal ballen tegen de paal en in de handen van de keepstser en dan is het eindsignaal daar…

Ondanks het verlies kijken we allemaal terug op een hele mooie wedstrijd. Er komen vast nog meer van dit soort wedstrijden. Niet erg.. we klimmen er alleen maar hoger door op de ladder, hoe tegengesteld het beeld in het klassement ook mag zijn.

Iedereen weer bedankt voor de support, het vlaggen en chauffeuren.

Zaterdag 7 december

De laatste wedstrijd van de najaarscompetitie is aangebroken! Geen pijl op te trekken vooraf. De tegenstander speelde bij de voorgaande wedstrijden met verrassende eindstanden uit de bus. Dus vandaag is 1 ding belangrijk, ons allerbeste zelf laten zien. Dan komt het wel goed. En zo gaan we dan ook van start.

Zoals we gewend zijn, wordt er even afgetast. Na niet al te lange tijd komen we met onze openingsgoal. Verrassende snelheid over rechts en de toon is gezet. De reactie van de tegenpartij is om de boel pot dicht te bouwen. Met een behendigheidje zetten ze ons diverse malen buiten spel. Hieraan zie je het leeftijdsverschil naar voren komen. Technisch gezien zijn we ze echt wel de baas, maar alles op alles wordt ingezet om de aanvallen te stoppen door hun dubbele verdedigingslinie. Het is wel heel erg gaaf om te zien dat we ondanks lengte tekort gewoon de baas kunnen zijn in een wedstrijd als deze.

Na de rust krijgen we ruimte om vanaf de 16 meter een schot te wagen en die kans laten we niet voorbij gaan. Dus met 2 goals voorsprong vervolgen we de tweede helft. Als een eigen doelpunt (ai…) de stand 1-2 komt te staan, ruikt de tegenstander ruimte en zet alles (beetje paniekerig) in om dit te gaan realiseren. Dan ontstaat er best een beetje een rommelig spel. Hier profiteren we van door vanaf het middenveld de verdediging dicht te zetten en de snelheid aan de voorkant te pakken. Hiermee gaan vele ballen op de goal af. Er staat nog wel een keepster, dus het is niet zomaar scoren. Wel ligt de overhand duidelijk bij ons. Als zo het einde nadert, weten we de snelheid aan de voorkant te benutten en rennen we de bal nog een keer het doel in. Met 1-3 op de teller eindigen we de wedstrijd. Wat een prachtige prestatie door dit geweldige team. We hebben er weer van genoten als coaches! Een tweede plek in het klassement na het aantreden in een nieuwe leeftijdsklasse is echt een groot compliment waard, daarvoor heeft de club medailles beschikbaar gesteld die met enthousiasme worden ontvangen.

Nu genieten van de winterstop, en voor alle lezers en supporters: fijne feestdagen en tot volgend jaar 🙂

 

Zaterdag 30 november

Vandaag spelen we tegen de hekkesluiter van het klassement.
Dat moet een wedstrijd worden die ons weinig tot geen moeite mag gaan kosten. Lekker voetballen, maar wel opletten. En ja een beetje doelsaldo opbouwen ook fijn.
De sfeer in ons team is behoorlijk relaxt. Daardoor gaan we vandaag voor lekker voetballen. Hoe een tegenstander zich opstelt, speelt altijd wel een grote rol in een wedstrijd. Tegenstanders die niet op posities staan ingedeeld, maar vooral met z’n allen naar voren of met z’n allen naar achteren gaan, maken het spel wat rommelig. Dat treffen we vandaag ook. Toch weten we uit de kluwen de draad op te pakken en sluiten we de eerste helft met 4-0 af. Dit geeft in ieder geval de duidelijkheid dat we deze pot gaan winnen. Doordat een aantal kernspelers er niet bij kunnen zijn na de rust, wordt al wel ingeschat dat we iets minder kans op doelpunten hebben in de tweede helft. Met 6-0 sluiten we de wedstrijd af.

Ondertussen wordt door onze rivalen in het klassement ook een wedstrijd gespeeld. De uitslag daar is voor ons iets minder gunstig. Volgende week spelen we alweer de laatste wedstrijd van dit seizoen. We hebben het dan niet in onze hand of voor ons een tweede of derde plaats is weggelegd, dat ligt op dit moment nl. alleen nog aan het doelsaldo en niet aan winst of verlies.
Spannend dus: zilver of brons, maar hoe dan ook in de top 3. We kunnen trots zijn op onze meiden!
Voor nu weer even een weekje op 2!

Zaterdag 23 november

Een paar minuten na 14.00 uur namen we vanmiddag de aftrap op het kunstgras aan randje Amsterdam. Daar waar alleen maar groene velden zijn en de knotwilgen langs de sloten enigszins gebogen doch fier langs het water staan. De geluiden van de A5 zijn in de verte hoorbaar en je waant je ergens veraf van het stadsgedruis. We bevinden ons vandaag nog ‘nieuw-westelijker’ dan de velden van Vlug en Vaardig, en dat is aan alles merkbaar.

Het was een kille middag. Koude wind en ijzige stilte. Dat was de start van deze wedstrijd. Eigenlijk voelde alles anders dan de andere wedstrijden. Dit hing dus gewoon in de lucht en dan sta je in eens met 0-1 achter. Oef… dat zijn we níet gewend. We krijgen het spel redelijk onder controle en kunnen ons herpakken. De 1-1 duurde niet lang gelukkig, maar we moeten flink schakelen. Langs de lijn voelen we ons naast coach ook nog scheids- en grensrechter tegelijk. Helaas was dat niet onze rol vandaag. Tijdens de rust wisselden we woorden en gedachten uit met de scheidsrechter. We zijn niet gekomen voor straatvoetbal en ook niet om met 6 dames in het ziekenhuis te eindigen. Of we staken of er wordt beter gefloten. Straffe taal, zijn we van onszelf ook niet zo gewend. Voor de lezer zal het misschien een klein beetje duidelijk worden hoe het er aan toe ging. Het was een harde strijd.

De tweede helft ging weer van start, de scheids bleek onder de indruk en heeft echt zijn best gedaan het geheel in goede banen te leiden. Maar het is ook niet gauw goed… Na 1-2 voorstand werd het 2-2. Ondertussen zou in het professionele voetbal de VAR al vele malen zijn geraadpleegd. Helaas konden wij daar niet op terugvallen. We konden het laatste beetje energie nog wel opbrengen om een gelijkwaardig spel neer te zetten, maar toen het er om ging spannen, zo’n 3 minuten voor het einde, kregen we een vrije trap tegen. Een terechte? Een echte overtreding? Voor velen is het ongewis, maar voor deze vrije trap was onze keepster een paar centimeter te kort. Sommige dingen liggen buiten je macht en moet je het doen met hoe het leven z’n beloop neemt. Gelukkig hebben we wel invloed op hoe wij hier mee omgaan, en dat is met hoofd in de wind, lach op ons gezicht, en leuke verhalen, terug op de fiets naar ons gewone Nieuw-West.

Nog 2 wedstrijden te gaan voor het einde van dit seizoen. Iets voorspelbaarder wordt een 3e plaats in dit klassement. Niet slecht voor een eerste jaars MO15, tegen de veelal 2e jaars teams.

 

Zaterdag 16 november

Een blik op het klassement geeft enige verwachtingen bij het te voorspellen verloop van de wedstrijd. En deze inschatting blijkt geheel te kloppen. En met een winst van 9-0 valt er niets te vertellen over oplopende spanning. Ieder kon haar energie sparen vandaag en deden we vooral ons best het voor het publiek toch nog leuk te maken. Natuurlijk is een keer winnen met 9-0 lekker voor ons doelsaldo, dat hebben we nodig als het om de 1e of 2e plaats gaat draaien. Met nog 3 wedstrijden te gaan in dit seizoen komt dat zicht ook steeds meer naar voren. Vooral nu we met drie teams hetzelfde aantal punten hebben behaald, wordt de eindspurt spannend. Onze twee rivalen moeten elkaar nog treffen in deze eindspurt. Vooral dat wordt spannend 😉 en hangt niet eens af van ónze inzet.

Maar goed het was een prima wedstrijd, waarbij de dames toch lieten weten een wedstrijd als die van de afgelopen twee weken eigenlijk leuker te vinden. Komt vast ook door de behaalde winst, maar doorzetting en krachten meten biedt ook uitdagingen waar voldoening uit wordt gehaald. Om toch nog een paar super momentjes te benoemen zijn het de drie 1 op 1 acties van onze keepster, die met het uitkomen buiten de 16 meter de ballen terugschopte naar de overkant. En natuurlijk onze 9 goals! Op naar de volgende wedstrijd!

Zaterdag 9 november

Een vroege wedstrijd vandaag. 9.15 uur vertrekken vanaf de club, dat zijn we niet meer zo gewend. De stemming en het enthousiasme lijdt er gelukkig niet onder 🙂 En gelukkig hebben we ook 5 ouders als supporters mee. We staan er niet alleen voor. Want tegen ‘de nummer 1′ uit het klassement spelen, is wel een dingetje… Tijdens de autorit wordt er in ieder geval druk gespeculeerd. Als..als…als…

Nog een flinke regenbui tijdens het inspelen en dan is daar het startsignaal. Meestal begint het dan met aftasten om even goed te voelen wat we tegenover ons hebben. Vandaag zit de spirit er meteen in en laten we het aftasten voor wat het is. Er wordt heel doortastend gespeeld en opnieuw is dit een wedstrijd met een goal binnen de eerste vijf minuten. Een klasse aanval in een flitsende start van de wedstrijd! Nu waken voor terugval, want we kunnen het ons niet permiteren om af te zwakken. De tegenstander is niet voor niets de nummer 1 (tot nu toe dan..). Ze kunnen gewoon ook echt goed voetballen. En de theorie van winnen is dat je minimaal 1 goal meer maakt dan de tegenpartij, dus focus blijft nodig.

Ik zeg niet dat het makkelijk ging, maar toch valt de tweede goal niet helemaal als verrassing. Wel verrassend is dat we gewoon alle tegenpogingen weten te blokken of als er dan toch een bal voorbij de keepster gaat, we deze als nog van de lijn weten af te vissen! Dat zijn dan de geluksmomentjes die ook meetellen! Met 0-2 vertrekken we in de rust naar de kleedkamer. Maar…we zijn er nog niet…

Heel lang weten we het in de tweede helft op 0-2 te houden. Dat er wat nieuwe tactiek en strategie geprobeerd wordt is duidelijk, al is het bij ons ook overduidelijk dat onze verdedigsters goed wakker zijn! Dat is dan toch het voordeel van wat vroeger spelen.. er was nog geen tijd om weer in te dutten. Maar onvermijdelijk krijgen we toch die goals tegen en komt het op 2-2. En dan volgt een goal voor ons, om onduidelijke reden afgekeurd helaas, maar wel een vrije trap mee. Deze belandt via een kleine omweg als nog in de goal. 2-3!! Nu wordt het spannend, we zijn met z’n allen ook de tijd even kwijt. Hoe lang nog te spelen? Dat is tot op dit moment sowieso nog de vraag blijkt achteraf… Hoe dan ook: inzetten op optimale verdediging is nu de beste keus. En zoals eigenlijk al de hele wedstrijd kunnen we daar blindelings op vertrouwen. Geen gatenkaas, maar een dichtgeweven web! De topscoorster van de tegenpartij blijft buiten schot voor de bal. Een topprestatie! En als dan het eindsignaal klinkt, weten we het zeker, dit is een grote overwinning. En als het dan bevestigd is in het klassement, vieren we echt een feestje!

 

Zaterdag 2 november

En toen was het alweer zaterdag, en stond de volgende wedstrijd op het programma. Tussen wolkenluchten van dreigend grijs en lichter blauw brak het zonnetje door en werd het ook nog warm, al kwam dat niet alleen door het zonnetje. Wat een spannende pot was dit!
Vooraf werden flasbacks naar 4 jaar geleden opgehaald, toen we onze laatste wedstrijd voor de winterstop speelden bij deze club. Het was toen reuze spannend want wij zouden bij winst kampioen worden en zij werden kampioen bij gelijk spel. Het werd toen gelijk spel.
Vandaag gelijk spel spelen, zou voor ons al een opsteker zijn, want op papier lijken de uitslagen best op elkaar, en wonnen zij van het team waar wij tegen verloren. Vooraf werd er dus al veel gespeculeerd.

Inmiddels is er veel veranderd, de coach van toen was nu de scheids, de meiden van toen, een maatje groter. Het zelfde is dat dit team een jaar ouder is, dat was toen ook al zo en dat is op deze leeftijd in de lengte goed zichtbaar. De coach van de tegenpartij benoemt het ook nog even… jullie meiden zijn echt nog wel wat kleiner. En ja, daar valt geen centimeter van af te dingen.

We gingen gewoon van start. Vanaf tel 1 stond het op scherp. We voelden de druk, we maten de krachten en lieten niet los! Het ging gelijk op, heen en weer, maar wel met veel voetbal. Soms vliegt de bal van voor naar achter en terug, maar nu werd er echt gevoetbald in de volle breedte van het veld. Met steken en passen, lopjes en hakjes ging de bal via haast alle voeten. Een tikje hier een lange pass daar, we gebruikten veel vierkante meters kunstgras. Op enig moment brak het los en kwam de keepster op de bal af. Een handige versnelling op het juiste moment en de bal werd het doel ingeschoten achter de rug van de keepster. De openingstreffer was gemaakt. Natuurlijk vier je dat even maar blijft de focus hoe dan ook nodig. Dat ging ook goed. De lange benen tegenover ons bleken ook niet zonder kracht en lange afstandsschoten vlogen vervolgens wel een aantal keer op ons doel af. Onze verdediging stond goed, maar de ballen die er over heen gaan zijn de lastigste. Zo werd het 2-1 en kwamen we achter te staan.

In de pauze namen we uitgebreid de tijd om ons te focussen. Concentratie en focus zijn nodig om straks ons mannetje weer te staan. De meiden praten elkaar ook flink moed in en toen de scheids ons kwam halen werd nog een paar zinnen uitgewisseld: achterstaan betekent nog geen verlies, en we kunnen echt wel gelijk komen, maar we willen natuurlijk wel winnen!

Daar gingen we weer. Het werd een principe kwestie op het veld. Focus op alleen maar verdedigen zou de aanval afremmen, maar fouten maken in de verdediging en op het middenveld zou meer achterstand opleveren. Het leverde een strategisch spel op. Soms even bijtanken en weer door. Het kwam wel op ervaring aan vandaag. Blindelings vertrouwen op je team, dat alle zeilen bij gezet werden. Ook soms je plek even opgeven. Het werd heel snel 2-2 en dan keert alles. Zo’n gelijke stand biedt hoop naar voorsprong, dus daar gingen we voor. Toch moesten we de 3-2 incasseren, dat komt dan wel hard aan, maar als de gedrevenheid en focus er is kun je wel doorgaan. En hoe…. Het werd nl. vrij snel 3-3. Langs de lijn werd het warmer. Een minuut of 4 te gaan nog. Zou geweldig zijn om met gelijk spel te eindigen. De verdediging moest nog flink veel uit de kast halen om de snelheid bij te benen. Uiteindelijk werd de winst behaald op het middenveld waar we met vier dames opgesteld stonden vandaag. De bal nog een keer naar voren jagen was de laatste kans voor vandaag en wat is het dan super goed getimed als de voorhoede de bal door kan tikken naar 3-4! Voor de vorm volgde nog een aftrap, deze winst pakt niemand meer af. Super trots naar huis, top team!!

Zaterdag 26 oktober

Met de wind door de haren hopen we vandaag ook op wat wind in de zeilen, ofwel een wedstrijd waar wat te scoren valt. Afgaande op het klassement zou dat moeten lukken, maar zo’n zaterdag in de herfstvakantie kan zomaar voor verrassingen zorgen. Teams zijn dan nog wel eens aangewezen op leen- en gastspelers waardoor ze je zomaar versteld doen staan. Het was een voorgevoel wat gelukkig niet bleek te kloppen!

Ook wij zijn, op 1 na, compleet, complimenten voor deze betrokkenheid, ondanks het vakantieweekend! Voor de meiden fijn om met de bekende basisopstelling te kunnen starten. Voor ons als coaches ook fijn, we hebben dan sneller door wat voor tegenstander we mee te maken hebben. De harde kern van het team voetbalt nu voor het 6e jaar als team samen, en weet wat het kan. We zijn erg blij met de nieuwe speelsters dit jaar, want het is voor iedereen fijn om doorlopend te kunnen wisselen. Natuurlijk rekening houdend met ieders conditie en uithoudingsvermogen.

Weer genoeg afleidende tekst..terug naar het veld!

Drie goals voor ons, zonder tegen goals, in de eerste 10 minuten geeft aan dat we een goede inschatting maakten op basis van het klassement. Het wordt dan ook geen spannend duel. Vandaag is fijn voor ons doelsaldo! Wel zorgen de onverwachte windvlagen voor afwijkende richtingen en belanden niet alle schoten tussen de doelpalen. Met 4-0 als ruststand is het in de kleedkamer vooral even dit succesje vieren. We nemen ons in ieder geval voor om er minimaal nog 4 bij te scoren. Dit worden er 5! Dus een eindstand van 9-0. Daar is geen commentaar meer voor nodig 🙂

Nog wel noemenswaardig is de manier waarop deze goals gemaakt werden. Er werden leuke 1 op 1 duels met de keepster afgelegd. Lopjes er over heen, versnellingen er langs heen, lange afstandsschoten, we hebben alles voorbij zien komen. Ook de 1,2 drietjes kwamen voorbij. Goed om te zien, dat als de ruimte er is, de techniek en tactiek boven komt drijven en goed wordt ingezet. De mooie passen vanaf het middenveld naar de voorhoede waar de versnelling gemaakt kon worden voor de verdedigingstroepen uit, zijn de beauty’s die het leuk maken en zo’n wedstrijd geen moment saai maken. Dit hebben we mooi binnen, volgende week zien we wel weer 😉

Zaterdag 12 oktober

Opnieuw togen we vandaag naar IJmuiden. Tussen havens en duinen ligt een mooi groen grasveld op ons te wachten. Nog een flinke bui bij aankomst voorspelt een nat veld. Gelukkig bleken dat de laatste druppels te zijn voor de komende 2 uur, want de wedstrijd verliep droog, voor wat regendruppels betreft dan. Over de zweetdruppels zullen we het zo nog hebben.

Feiten vooraf: we spelen met 14 speelsters, we hebben 2 uitvallers uit de basisopstelling. Tegenstander speelde nog niet tegen dezelfde teams als wij, dus uit het klassement valt niets op te maken.
Kortom: we gaan met open vizier van start.
Vooraf kregen we al de complimenten van de scheidsrechter: mooi tenue en relaxt team om te zien.
Hoe relaxt… dat zullen we dan nog eens zien.

Het lijkt een trend te worden, die helaas niet alles zegt, maar toch.. binnen 5 minuten na aftrap valt de eerste goal.
Het geeft gewoon een lekker gevoel die voorsprong. Al weten we van vorige week dat het echt helemaal niets zegt, tegenstanders schieten nog al eens in de (stevige) verdediging na zo’n opening. Zo ook nu. Potdicht daar voor de goal en toch blijven we kansen houden en zijn we flink in de aanval. In ieder geval ontnemen we de tegenstander elke kans. Niet dat ze niet in de buurt van onze goal komen, wij hebben gelukkig altijd nog een hele goede keepster!
Ook onze verdediging staat als een huis en er wordt gejaagd en gejaagd. We zijn als teams goed aan elkaar gewaagd. Er wordt hard gewerkt en we hebben zeker nog geen relaxt gevoel als het rustsignaal klinkt.

In de kleedkamer hebben we even de focus gelegd op volhouden. Daar zal het deze wedstrijd op neer komen. Ook de tegenstander heeft een goede keepster. Ook zijn ze wat fysieker. Dat ze onze tenues mooi vinden, oké, maar om daar dan zo gretig naar te graaien en maaien zodat we over de grond rollen gaat wel wat ver. Maar we hebben ons moedig staande gehouden tot nu toe. Dit wordt een kwestie van volhouden. Zij zullen hoe dan ook voor de 1-1 gaan…

En zo gaat de tweede helft van start. Het gaat gelijk op. Van aanval naar verdediging en weer terug. Als we zo’n 20 minuten verder zijn wordt dan ook, de langs de kant al verwachtte, tegengoal gescoord. Nu wordt het een kwestie van herpakken van vertrouwen dat we dit vast kunnen houden en nog een keer kunnen doorbreken. De zweetdruppels van spanning lopen inmiddels ook bij de coaches over de rug. En in het veld zijn de rood verhitte hoofden en met zweet doorweekte shirts ook aanwezig. Rust is geboden, maar ook snelheid. En die focus is er. De aanvallen worden meer en sterker van onze kant. Over links breekt de aanval door en via het midden met een lopje over de keepster is de 1-2 een feit. Als de laatste 5 minuten aanbreken is de energie eigenlijk al op. Met de laatste lucht uit de longen schreeuwen we vanaf de kant de moed er in. “Hou vol, hou vol, geef niet op, laat niet los, jullie kunnen het!!” Het wordt nog even heel gevaarlijk voor ons doel, iedereen springt in de bres en we weten de bal naar de middenlijn terug te krijgen. Nog 1 minuut roept de scheids…en weer komt de aanval op ons doel gevaarlijk dichtbij. En met een laatste zucht schreeuwen we: “geef alles wat je hebt, nog 1 keer jullie laatste energie, let op, ga door!”

En dan heeft onze keepster de bal in handen en klinkt het eindsignaal. 1-2 gewonnen!

Wat een kanjers!! Ze gaven niet op bij de 1-1, streden voor de 1-2 en wisten dit vol te houden. Het was kei hard werken, kostte bloed, zweet en hier en daar wat tranen, maar het is gelukt!

Chauffeurs, supporters, vlagger: dank! Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest.
Nu even een weekje rust i.v.m. herfstvakantie, daarna hopelijk weer compleet.

Zaterdag 5 oktober

Deze wedstrijd zal hoe dan ook een mooie challenge worden. De uitslagen in de poule zijn goed bestudeerd en we leiden hieruit af dat we veel kunnen leren van deze wedstrijd.

Als we kennismaken met de tegenstander zien we al wel wat lengte verschillen. Maar dat hoeft niet alles te zeggen, weten we van vorige week. Laten we maar gewoon beginnen.

De 1-0 voorsprong liet niet lang op zich wachten. En al snel werd het aanval kunstje van de tegenpartij over rechts door onze linkerverdedigster doorzien. Het spel bleef lang in dit evenwicht hangen, het was absoluut geen saaie pot! De tegengoal viel uiteindelijk en niet geheel onverwachts, we waren goed aan elkaar gewaagd! Het ging steeds gelijk op. Aan beide kanten stond de verdediging op scherp. Het was hard werken, dat wel, maar niet een gelopen race. Een heel spannend duel wat een gelijk spel rechtvaardigt.

Er moest goed worden uitgerust na het fluitsignaal. Tips en trucs werden van diverse kanten aangeleverd. Achteraf gezien is de aandacht op de teamspirit op dat moment verslapt. (volgende keer toch maar even naar de kleedkamer in de rust)

Redelijk relaxed stapten de dames de tweede helft in. Dit had een knal moment moeten zijn maar werd het niet. Vanaf de zijlijn bijsturen lukte niet…. het enige wat we daar konden bedenken op dat moment was, dat een gelijk spel heel fijn zou zijn.. Helaas viel vrij snel de 1-2 en misten aan onze kant de drie tot vier kansen. Als het op dat moment 2-2 had geworden, had het een hele andere wedstrijd geworden dan wat er nu gebeurde. De 1-3 en later nog de 1-4 haalden de strijdlust er in de aanval uit en viel het steeds stil op het verdedigers blok. Verdedigend werd aan onze kant flink bijgeschakeld en werd erger voorkomen.

In het klassement valt nog niet heel veel af te lezen. Op dit moment presteerde 1 team beter dan wij (nl. 3 gewonnen wedstrijden), 5 anderen hetzelfde (nl. 2 gewonnen wedstrijden) en 5 minder (3 verloren wedstrijden). Na nog eens 3 wedstrijden kunnen we meer zeggen over hoe we ons verhouden tot een team als vandaag. Vol goede moed op naar volgende week!

Zaterdag 28 september

We mogen weer! Het fijne van het ouder worden in de voetbalwereld is dat we niet zo supervroeg meer op stap hoeven. En dat komt goed uit voor een aantal dames die nog best slaperig op het veld rondlopen, ondanks dat de klok haast het middaguur aantikt. De wind in de haren en wat verfrissende regendruppels tussen de duinen van IJmuiden maakt dat ieder snel verfrist het veld in rent. De zege van vorige week doet zichtbaar goed en dat is altijd een fijne bodem om op te teren. Toch heeft iedere wedstrijd weer zijn eigen dynamiek en blijft het vooraf de vraag hoe het spel zal gaan verlopen. We realiseren ons maar al te goed dat 1 zo’n wedstrijd als die van vorige week niet standaard is!

De opstelling staat gereed en de krachten worden al even gemeten op basis van lengte en breedte. Schijn bedriegt nog al eens dus lengte en breedte zeggen niet alles, dat is wat we van vandaag zullen leren.

Onze jongste speler is bijna 11 en de oudste bij de tegenstander bijna 16.. met alle dispensatie mogelijheden is dit dus mogelijk, deze verscheidenheid in leeftijd. En als je dan met je 1 meter 40 naast de 1 meter 70 staat dan is het niet moeilijk voor te stellen dat er even wat moed in de schoenen zinkt. Maar… we laten ons niet zomaar uit het veld slaan, dus ook vandaag startten we vol goede moed aan de wedstrijd.

Het was direct raak. De aanval werd goed in gezet. En de openingstreffer viel dan ook al in de tweede minuut vanuit rechtsvoor. De tegenstander was verrast dat was goed zichtbaar maar viel niet stil, want vrij snel volgde de tegentreffer. Met een flinke hagelbui was het hard bikkelen op het veld en frustratie droop met de regendruppels van de gezichten toen het 2-1 werd. Maar de strijdlust bleef en er werd goed gevoetbald tot het rustsignaal als een verlossing kwam. 35 minuten is echt een stuk langer dan 30 in de vorige competitie. Het laatste beetje was echt even op.

Verrassend was de teamspirit die in het rustmoment gevoeld werd. Goede inzichten werden aangevoerd vanuit de meiden. Als we nu zus of als nu straks zo.. en dit beter hier en daar dan vooruit…. Bij de voorsprongen die we in de achterliggende jaren kenden tijdens de rust klonk vaak al de waarschuwing: let op de tegenstander komt na de rust sterker terug, die willen revanche. Voor nu was dit ons credo: we gaan sterker terug komen!

En daarmee startten we de 2e helft. De snelheid kwam terug in de wedstrijd. Met prachtige voorzetten over rechtsvoor en versnellingen door het midden kwam het gelijkspel terug. En daarmee werd ook de strijdlust aangewakkerd. Alles was nog mogelijk. Dus allertheid en focus op de bal. Fijn dat we doorlopend konden wisselen. Op adem komen was wel even nodig. De verdediging deed goed werk, de keepster nam geen risico’s en het middenveld bracht de rust die nodig was om stabiliteit te waarborgen. Met twee treffers achterelkaar kwam de voorsprong terug. De overwinning lag in het verschiet, toch werd met een tegengoal nog wel gevoeld dat we er niet zomaar waren. De winst is niet gratis en hard werken tot het einde blijft in dit spel altijd nodig. We voelden wel dat de meeste kansen aan onze kant lagen, maar niet elk schot was raak. Het was prachtig om te zien hoe de rust en overhand werd bewaard. Geen paniekvoetbal. De vijfde goal aan onze kant was ook weer een beauty en gaf voor de laatste 5 minuten genoeg afstand om lekker voetballend de wedstrijd af te sluiten. De strijd was gestreden, niet een makkelijke maar wel verdiende overwinning met 3-5 op de teller!

Zaterdag 21 september

De eerste wedstrijd van een nieuw seizoen. De najaarscompetitie 2019. In een meer dan door herfstzon te noemen zon overgoten dag starten we een nieuwe reeks aan wedstrijden. Met vers en fris en nieuw bloed is het team MO15-1 samengesteld. We zijn super blij met de nieuwe leden en we hopen dit seizoen een hecht team te maken van deze mooie kanjers! Geweldig dat jullie er allemaal zijn: Anna, Sanne, Rodesha, Loïs, Renée, Josephine, Nathalie, Nikki, Manoushi, Yasmina, Janna, Yewa, Bella, Pien, Annabelle, Sara!

Van plankenkoorts is vandaag geen sprake en ook is er geen vleugje onzekerheid te bespeuren bij de dames. Alhoewel het natuurlijk altijd weer afwachten is aan het begin van een nieuw seizoen wat het niveau van de tegenstanders zal zijn, hebben we er alle vertrouwen in dat onze toppers zich er moedig doorheen zullen slaan!

Laten we maar beginnen met de wedstrijd, onze vaste scheids is ook weer van de partij. Het gras is prachtig groen, de lucht strak blauw en de rood, wit, blauwe bal ligt klaar op de middenstip. De aftrap komt goed aan en al snel valt de eerste goal. De wedstrijd was niet spannend, alle nieuwe spelers konden vandaag flink oefenen en het doelsaldo steeg gestaag. Met een ruststand van 5-0 en een eindstand van 9-0 is dit een mooie start van een nieuw seizoen.