SCHREEUW


Er is veel geschreeuw in de wereld: Trump schreeuwt, Poetin schreeuwt, Kim Jong-un schreeuwt en Erdogan schreeuwt. En toen er enkele jaren geleden een schreeuwer op de Dam was tijdens de dodenherdenking, schrok iedereen vreselijk. Ook voetballers kunnen er wat van. Je hoort ze soms schreeuwen, zelfs op de TV hoorbaar, en je denkt dan, die is hard geraakt. Even later zie je de betreffende speler weer vrolijk mee rennen alsof er helemaal niets gebeurd is.

Er is echter niets nieuws onder de zon. Toen Pilatus zo’n 2000 jaar geleden aan het Joodse volk vroeg wie hij vrij moest laten, Jezus of Barabbas, schreeuwde het volk ‘Barabbas’ en toen Pilatus vroeg wat hij dan met Jezus moest, schreeuwde het volk ‘kruisig hem’.

Een trieste afloop van een leven, dat zo klein en teer was begonnen. Ook in die tijd kon de wereldleider, de keizer in Rome, behoorlijk schreeuwen. Hij liet alle mensen op reis gaan naar hun geboortestad, zodat hij goed kon laten tellen over hoeveel mensen hij nu precies keizer was. Zo kwamen Jozef en zijn zwangere vrouw Maria in Bethlehem. Helaas konden zij geen onderdak vinden en zij belandden in een stal. Daar kwam klein en teer het kind ter wereld, zonder geschreeuw van de daken. Engelen zongen en eenvoudige herders kwamen naar die stal om het kind te eren.

Als iedereen zich nu eens klein en teer gedroeg, dus geen geschreeuw meer van wereldleiders, weerbarstige mensen of voetballers, maar overleg met het doel er samen uit te komen, wat zou de wereld er dan vredig uit zien, net zo vredig als toen in die stal in Bethlehem. Als iedereen vrede houdt met de mensen om haar of hem heen, dan is er wereldvrede, makkelijker kan het niet gemaakt worden.

Wij wensen jullie goede en gezellige Kerstdagen, een veilige jaarwisseling en een vredig en sportief 2019!

Reacties zijn gesloten.